Heemkundekring De Drijehornick - boek van de maand

park panorama
BOEK VAN DE MAAND


april 2018

Op deze pagina willen we elke maand een boek uit onze bibliotheek presenteren, dat de aandacht verdient door zijn inhoud, bijzondere vormgeving of anderszins.

Gemeint en gemeenschap

Jaargeboden in Peelland, circa 1300 – 1795


auteur
Lia van Zalinge-Spooren

Uitgever:Stichting Zuidelijk Historisch Contact 2018
Bibliiotheek categorie: 4.3 – Historie – Noord-Brabant
De Brabantse hertog, maar ook plaatselijke heren, gaven vanaf ca. 1300 gemeenschappelijke gronden uit aan lokale gemeenschappen in Peelland. De inwoners van de gemeenschappen kregen niet alleen het recht  om deze gemeint te gebruiken, ze mochten die ook beheren, gebruiksregels opstellen en overtreders bestraffen. De aktes van uitgifte en de latere beheersreglementen bevatten vaak de oudste gegevens over het leven in de plattelandsgemeenschappen.
De schrijfster gebruikt de jaarlijks vernieuwde gebruiksregels, de jaargeboden, om gemeenschappen met elkaar te vergelijken. Zij volgt de verschillen en overeenkomsten in gebruik en beheer van de gemeint  en de organisatie van het leven binnen de gemeenschap.
Dit leidt tot nieuwe inzichten over het gebruik van de gemeenschappelijke gronden. Het maakt ook duidelijk hoe een bestuursstructuur ontstond in de stad en dorpen in Peelland.

naar de bibliotheekindex