Heemkundekring De Drijehornick  - Snertwandeling

park panorama


Snertwandeling

De ontruimde kerk met het orgel waar
ook geen bestemming voor is.

Op 28 december hadden we onze jaarlijkse wandeling , de zg. snertwandeling. Dit keer gingen we naar ons buurdorp Son, om ons daar te laten rondleiden door een paar leden van de heemkundekring.

We werden ontvangen in hotel-restaurant La Sonnerie, dat gevestigd is in het voormalig klooster van de Zusters der Liefde die het van 1874 tot 1991 bewoond hebben. Na de ontvangst in de oude meisjesschool van de nonnen, gingen we op weg naar de historische plekjes van het dorp. Vanwege het slechte weer hebben we afgezien van een wandeling naar Breugel. Dat blijft dan nog te goed voor een volgende keer.

Wandelend langs een paar historische huisjes kwamen bij de grote St-Petrus-Banden kerk aan, die een paar dagen eerder ontruimd was om gesloopt te worden. Hoewel de kerk een fraai voorbeeld is van wederopbouwarchitectuur, bleek het niet mogelijk te zijn om een nieuwe functie  voor de kerk te vinden.

Daarna wandelden we via de oude begraafplaats en de voormalige pastorietuin terug naar het raadhuisje, waar onder andere de heemkundekring haar domicilie heeft. Hier konden we even opwarmen. Tenslotte namen we nog een kijkje bij het airborne monument aan de Europalaan en het grafmonument van voormalig burgemeester Van Hoven (1833-1852), die familie was van de Nuenense van Hovens.

Koud en nat gingen we terug naar La Sonnerie, waar de heemkundekring nog een kleine powerpointpresentatie had voorbereid van een aantal markante plekjes in het dorp en toen was er SNERT!

We dronken nog een glas en besloten daarmee een boeiende middag.