Heemkundekring De Drijehornick  - Opening Heemhuis

park panorama

Het nieuwe Heemhuis is officieel in gebruik genomen.

Op zaterdag 14 november 2016 heeft wethouder Joep Pernot de oude pellenfabriek van Van Hoven officieel
heropend als heemhuis voor de cultuurhistorische vereniging.

onderschrift
Om half elf was het bij het Heemhuis al een drukte van belang bij de laatste voorbereidingen voor de opening: het terrein moest worden afgezet,de drank en de hapjes moesten worden klaargezet, de tent bij de ingang opgebouwd en de tekst moest nog worden aangebracht op de zuil voor het Heemhuis.

Om twee uur liepen vanaf Het Klooster zo'n 40 enthousiaste leden van heemkundekring De Drijehornick onder tromgeroffel van het Sint-Annagilde Nuenen-dorp naar het nieuwe onderkomen bij het gemeentehuis aan de Papenvoort.
Het slot van de stoet werd gevormd door het rijtuig van Jan de Greef, getrokken door paard Vincent. In het rijtuig zaten de ereleden Nico Nagtegaal, Jan Smits en Christ van Cuijk, samen met wethouder Joep Pernot en voorzitter Roland van Pareren.

Van 'pellefabryk' tot 'Heemhuis
Heemkundekring De Drijehornick heeft nu de beschikking over de oude 'pellefabryk', gebouwd in 1869 door de zoon van burgemeester-notaris Johannes van Hoven. Pellen is kostbaar linnen met ingeweven figuren. Het gebouw heeft ook als koetshuis van baron van Hardenbroek van de Kleine Lindt dienst gedaan en als opslagplaats van de gemeente Nuenen c.a..

Het openingsritueel was de onthulling door wethouder Pernot van het eerste paneel van het project Terugbeeld. De Drijehornick gaat op ongeveer 40 plekken in Nuenen, Gerwen en Nederwetten informatiepanelen plaatsen, op die locaties waar in het verleden een belangrijk of markant gebouw heeft gestaan.

Het project Terugbeeld kon  gerealiseerd worden dankzij de financiĆ«le steun van de  Stichting Cultuurfonds Nico en Zingra Nagtegaal-Geerts.